Giáo viên Jill ở Việt Nam (juf Jill in Vietnam)

Hallo lieve lezers!

Giáo viên ở Việt Nam oftewel juf Jill in Vietnam 😀
Eindelijk is het deel aangebroken waar dat ik heel erg naar uit keek.
Lesgeven aan die kleine Vietnamese patatjes :D!

Voor en na Tet-holiday heb ik enkele klasobservaties gedaan om zo een klasscreening met interventies in te vullen. Aan de hand van deze klasscreening ben ik lesjes gaan maken voor mijn klas van 4-jarige kleuters en voor onze gezamenlijke klas van 5-jarige kleuters.

Week 1 – Flowers

Afgelopen week stond alles in thema van bloemen.

Dinsdag ben ik gestart met een beeldles over bloemen. De kleuters kregen een stevig servet en konden dit versieren met stiften.
Nadat ze een mooi versierd servet hadden gemaakt, mochten ze dit nat deppen met water. Het effect dat alle kleuren door elkaar vloeiden vonden ze geweldig! Je had hun gezichtjes moeten zien.
Vervolgens heb ik de servetten goed laten drogen en ze verwerkt tot een mooi boeketje bloemen. Dit hebben de kleuters uiteindelijk afgegeven aan hun leerkracht.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Woensdag moest ik geen lesgeven, maar was ik wel samen met Yara uitgenodigd om een dansles bij te wonen op de universiteit. Met volle moed begon ik eraan.
Eerst mochten we van de danslerares even ‘observeren’ zodat we nadien sneller de passen zouden kunnen volgen. De observatie duurde 2 minuten… En daar gingen we dus!
Na eerst even helemaal in de knoop te zitten met mijn handen, armen, benen en voeten (ja allemaal!) begon het toch beter te gaan. Tot die ene pas werd aangeleerd… In een nogal raar patroon schuiven met je voeten over een parket = bleinen natuurlijk 😉
Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet leuk vond. Integendeel zelfs! De studenten in de dansles waren heel erg enthousiast dat wij er waren en wilden natuurlijk allemaal met ons op de foto. Het leek wel een echte fotoshoot!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na de dansles waren we bij miss Hien uitgenodigd om haar les Engels bij te wonen op de universiteit. Ook deze klas was zeer enthousiast om ons te zien en om ons te leren kennen. In de klas kregen zij de kans om ons te bevragen, maar ook wij kregen de kans om hen te bevragen. De studenten vonden het zo leuk dat ze ons na de les uitgenodigd hebben om samen te dineren in een restaurantje over de universiteit. Dit was echt superfijn en zullen we zeker nog eens overdoen!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Donderdag stonden Yara en ik de hele dag samen voor de klas bij de 5-jarige kleuters. Zij hebben echt een fantastische juf!

’s morgens zijn we begonnen met bloemensdans, een variant van de stoelendans. De kleuters dansten en liepen rond op de muziek, maar wanneer de muziek stopte, moesten ze een bloem zien te bemachtigen. Aan sommige kleuters te zien was dit een serieuze zaak en ze liepen zo snel ze konden wanneer de muziek stopte.

16730503_212801389189724_5934722683675414882_n
Bloemendans opwarming

Hierna hebben we een schrijfdans met wasco’s gedaan. Hiervoor moesten we ons hele lichaam natuurlijk eerst goed opwarmen: schudden, uitrekken, vingers strekken, …

img20170216083011
Opwarmen!

Na de opwarming oefenden we de patronen eerst met kleuters in de lucht. Zo konden ze al eens kennismaken met de bewegingen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vervolgens zijn we gestart met de schrijfdans op rustige muziek. De kleuters genoten duidelijk van deze oefening.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als laatste hebben we nog een vergelijking gedaan qua kleur met echte bloemen tegenover de schrijfdans bloemen. De kleuren in het Engels zijn duidelijk gekend in deze klas 🙂

11_orig
Getekende vs echte bloemen vergelijken qua kleur

Na de schrijfdans volgde het hoekenwerk. Hier konden de kinderen kiezen uit volgende activiteiten:

  • Wandelparcours met bloemen op een bepaald lichaamsdeel
  • Vork-tulpen stempelen op papier
  • Bloemen memorie
  • Schrijfpatronen maken in potgrond
  • Dobbelspel ‘bloem tekenen’

Het wandelparcours was het grootste succes, maar ook bij de andere activiteiten zaten er kleuters geconcentreerd te spelen.
Ik merkte wel dat de kleuters het superleuk vonden om in de verschillende hoeken te kunnen spelen. Ze wisten soms niet waar eerst beginnen!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na de middag zijn we met de kleuters naar buiten getrokken. We bezochten een bloementuin vlakbij de school.
Eerst observeerden we de bloemen nauwkeurig. De kleur, de vorm, de geur en de grootte kwamen aan bod.
Nadien kregen de kleuters een blad, stiften en wasco’s en mochten ze bij hun favoriete bloem gaan zitten. Deze bloem hebben ze nagetekend volgens waarneming. Sommige kleuters namen hun taak erg serieus en ze leken net echte kunstenaars!
Als leuke afsluiter hebben we een ‘bloemendrankje’ gemaakt uit water, citrusvruchten en (nep)bloemen. Slurpen was de boodschap! 😀

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

De eerste week is echt voorbijgevlogen!
Ondertussen is het morgen al weer tijd om terug in te vliegen, maar dit keer in het thema ‘Green Plants’ :D.
Ik heb er alvast superveel zin in!

16790854_1477130658998677_1306383302_n
Wat hou ik van deze patatjes!

Stay tuned!

Ngủ tốt & Tạm Biệt

❤ Jill

Plaats een reactie