Met de jeep door het oerwoud!

Hallo beste lezers!

Deze week was weer een heel bewogen week.
Eerst en vooral heb ik in thema jungle lesgegeven bij de kleuters. Dit kon rekenen op een geweldig enthousiasme van zowel de leerkrachten als de leerlingen.
In het weekend ben ik dan om te ontspannen samen met Yara en enkele studenten van het Engelse departement op de Universiteit naar Hué geweest :).

Alvast veel lees- en kijkplezier!

Dinsdag 14/03 – Bewegings- en creatieve jungle les

Op dinsdag mocht ik in de voormiddag lesgeven aan mijn 4-jarige schatjes.
Om de ochtend fit en leuk te starten, ben ik met hen naar buiten gegaan om enkele bewegingsspelen te doen.
Het eerste spel was ‘overlopen zoals jungledieren’. Hierbij werd ik dan bv. een aap, een olifant, … De kleuters imiteerden dit en liepen zoals een aap, een olifant, … naar de overkant. Dit leverde grappige beelden op!

Het tweede spel was ‘olifantentikkertje’. Hier duidde ik twee kinderen aan die de olifanten mochten spelen. Ze maakten een slurf met hun armen. Op mijn signaal mochten de andere kleuters gaan lopen, maar als ze getikt werden door de slurf van de olifant werden ze zelf ook een olifant. Al wie een olifant geworden was, mocht mee helpen de rest te tikken. Het leuke hieraan was dat je de kleuters echt zag samenwerken om alle kinderen te tikken. Echt teamwerk!

Het laatste spel was iets rustiger. De kleuters moesten in de kring zitten en ik koos één kleuter, de aap, die geblinddoekt werd. Terwijl deze aap/kleuter niets kon zien, werd er op muziek het fruit van de aap doorgegeven. Wanneer de muziek stopte, moest de kleuter in de kring met het fruit vast dit verstoppen. Hierna mocht de aap zijn blinddoek afdoen en het verloren fruit zoeken. Sommige kleuters hadden het wel erg moeilijk om niet te verklappen waar het fruit lag 😉 Maar moeilijk gaat ook!

Na deze bewegingsspelen zijn we naar boven gegaan om een eigen slang te maken. De kleuters kregen een lege slang. Ze konden deze slang inkleuren naar keuze. Sommigen maakten een slang in éénzelfde kleur, andere maakten een regenboog slang.
Nadien mochten de kleuters hun eigen slang uitknippen. Ik heb hiervoor gekozen omdat deze kleuters nooit zelf mogen knippen. Dit wordt altijd kant en klaar gemaakt voor hen. Ik was dus benieuwd hoe de slangen er zouden uitzien na het knippen. Toch bleek dat enkele kinderen erg mooi konden knippen in tegenstelling tot de grote meerderheid die niet wisten hoe ze moesten knippen.

Woensdag 15/03 – Club over hoeken, kalenders en de speelplaats

Afgelopen woensdag hadden we voor de tweede keer een club met de medestudenten op de stageschool.
We hebben hen eerst en vooral a.d.h.v. foto’s en filmpjes laten kennismaken  met een klas verdeeld in hoeken zoals in België.
Hierna bespraken we het nut van een kring in de klas, waarvoor dit dient, hoe de opstelling is en wat je er allemaal kunt terugvinden. Wij wilden vooral ingaan  op de kalenders zoals de weer-, week- en aanwezigheidskalender.
Na het bespreken van de kring en de kalenders lieten we enkele foto’s zien van mogelijke speelplaatsen.

In het tweede deel van de club hebben we de studenten een opdracht gegeven.
Ze konden kiezen om tegen de volgende club (29/03) een week-, weer- of aanwezigheidskalender te maken. Dit was vrij snel verdeeld.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Yara en ik hebben ervoor gekozen om ons geld dat we verzameld hebben met de snoepjes te investeren in de speelplaats van de school. Hiervoor wilden we ook graag enkele studenten aanspreken om dit mee te helpen verwezenlijken. De directrice en enkele leerkrachten zijn hierover zo enthousiast dat ze allemaal willen meehelpen! 😀
Voor de praktische uitwerking zijn we op donderdagmiddag gaan samenzitten.

Donderdag 16/03 – Een jungle in de klas van de 5-jarigen!

Op donderdag hebben Yara en ik zoals gewoonlijk samen lesgegeven. Deze week veranderde de klas in een echte jungle!
De dag begonnen we met een bewegingsexpressieoefening. De kleuters bewogen zoals echte slangen, apen, papegaaien, tijgers, …

Deze slideshow vereist JavaScript.


Hierna hebben we de limbo 2.0 gedaan. De kleuters moesten niet onder één, maar onder twee stokken achtereen lopen! Dit vonden ze heel erg leuk :D.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hierna hebben we een vrij hoekenwerk aangeboden waarin de kleuters 4 verschillende activiteiten konden doen.

  • Een junglejeep beschilderen, beplakken en versieren.
  • Een olifant beschilderen.
  • Verrekijkers maken.
  • Een slang kleuren en knippen.

Vooral bij de schilder- en versieractiviteiten leefden de kleuters zich helemaal uit. Je zag aan hun gezichtjes dat ze helemaal betrokken waren op de activiteit. Sommigen uitten dit uitbundig door groot te schilderen, anderen waren dan weer meer geconcentreerd en nauwkeurig aan het werken.
Ook bij het maken van de verrekijkers en de slangen was iedereen enthousiast. Ze wilden natuurlijk allemaal wel een verrekijker zoals een echte jungleontdekker!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Om de voormiddag af te sluiten hebben een jungle blotenvoetenpad gedaan met de kleuters. Het blotenvoetenpad bestond uit zout, stenen, takken, blaadjes, bloemen en water. Sommigen vonden dit zo leuk en dat ze dit meerdere keren deden!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als eindspel zijn we met onze zelfgemaakte jeep gaan ‘rondrijden’. Dit vonden de kleuter geweldig! Ze moesten verstopte jungledieren zoeken tussen de planten. Nadien werd er dan overlopen welke dieren er gevonden waren.

In de namiddag hebben we geen les kunnen geven omwille van de bespreking over de speelplaats.
Eerst en vooral hebben we samen met de andere leerkrachten onze ideeën genoteerd in een mindmap. Daarna hebben we de beste en de meest haalbare ideeën geselecteerd en getekend op een plattegrond van de speelplaats. De hoeken die we normaal gezien zullen maken zijn:

  1. Een zandbak
  2. Een basketbalhoek
  3. Een voetbalgoal
  4. Een hok met een dier
  5. Een krijtbord om te tekenen
  6. Een autobandenhoek
  7. Een fietsparcours + parking met 3 fietsen en 2 steppen
  8. Een outdoor autobouwhoek met beschilderde stenen
  9. Zitbanken met alle handen van de kleuters erop
  10. Een glijbaan
  11. Een hinkelslang

Volgende week zullen we eindelijk kunnen beginnen met ons project 😀 Spannend!

Vrijdag 17/03 t.e.m. zondag 19/03 – Trip naar Hué

Vrijdag 17/03 – Park, Linh Mu Pagode & avondmarkt

Vrijdagochtend zijn we dan om 6u ’s morgens samen met Lee, Sen, Dy, Thi, Thao en Pha met de trein naar Hué vertrokken. De trein kwam nog maar aan hier in Tam Ky en ik had precies al veel minder zin om te gaan… De trein zat overvol, we moesten op houten banken zitten, het stonk er naar urine, … Niet de meest aangename omgeving om 6 uur lang in te vertoeven, maar ik heb het overleefd!

Aangekomen in Hué met pijnlijke billen, zijn we eerst naar ons hotel gegaan waar we met z’n allen sliepen. We waren met 8 personen en de studenten hadden een kamer voor 4 personen geboekt. Wat dus wilde zeggen dat we normaal met 4 personen in een tweepersoonsbed zouden moeten liggen. Dit wilden de studenten ons niet aan doen en hebben Yara en ik alleen in één bed laten liggen, met het gevolg dat zij met 6 in één bed moesten liggen. Het waren net sardientjes in een blik!

Na ons middagmaal en het middagdutje zijn we samen met de brommer naar een klein park met vijvers en bruggen geweest. Hier hielden de studenten een echte fotoshoot. Ze hadden zelfs een fotograaf geregeld! Op de foto’s staan wij allemaal in hetzelfde t-shirt, want Lee was deze voor iedereen gaan halen in de supermarkt voor we vertrokken. Zo leken we echt één groep. Het is wel niet het meest fancy t-shirt, maar wanneer de Rode Duivels nog eens een match spelen, kan ik hem zeker en vast nog dragen :D.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hierna zijn we met de brommer terug richting de stad gekeerd en gestopt bij de Linh Mu Pagode. Hier deden we een wandelen door het hele complex en ging de fotoshoot uiteraard verder. Het leuke aan dit domein was dat er nog echte boeddhisten wonen. Zij waren gezellig aan het voetballen in de tuin.

Deze slideshow vereist JavaScript.

’s Avonds zijn we samen een typische noedel uit Hué gaan eten in een straatrestaurant. Maar omdat we nog niet genoeg hadden, zijn we naar de avondmarkt van Hué gegaan. Dit is een gezellige kleine markt met allerlei souvenir-, eet-, drink- en kunstkraampjes. Een ijsje en jellypudding gingen er natuurlijk nog wel in :D.
Na een drukke en lange dag zijn we dan rond 22 uur in ons bed gekropen. Zalig was dit! Maar of het voor de studenten even zalig was in het te kleine bed weet ik niet :).

Zaterdag 18/03 – Imperial City & visrestaurant

Zaterdag zijn we na een stevig ontbijt met brood en ei vertrokken naar Imperial City. Dit is een zeer groot complex met allerlei oude monumenten zoals de citadel Kinh Thành, tempels, pagodes, …
Wij hebben hier enkele uren in rondgelopen, maar wel niet altijd samen met de studenten. Zij wilden er graag weer een fotoshoot-dag van maken, maar Yara en ik wilden liever echt de cultuur opsnuiven en genieten van de mooie omgeving. Dit hebben we dan ook gedaan zoals je kunt zien op onderstaande foto’s :).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Na de wandeling door Imperial City waren de studenten kapot… Iets wat wij niet goed konden begrijpen maar goed. Samen zijn we dan met de brommer vertrokken naar ons middagmaal op het water. We hebben gegeten in een houten visrestaurant op het water. Je parkeert je brommer en je wordt per boot overgebracht naar het restaurant op het water. Dit is een echte aanrader, want je zit precies in the middle of nowhere te eten op het water.
Met ons buikje volgegeten, zijn we terug gereden naar ons hotel om even te rusten.

Wanneer de studenten genoeg gerust hadden, zijn we samen een milktea gaan drinken. Een goed moment! Zo kon ik ook ineens even Skypen met mijn vriend, want de wifi in het hotel stak hier een stokje voor.
Voor het avondeten zijn Yara en ik met z’n tweeën gaan eten, omdat we nog eens zin hadden in westers voedsel. Mijn slaatje met kip en mango heeft dan ook ontzettend goed gesmaakt! 😀
Na het avondeten en wat winkels bezocht te hebben, zijn  we dan samen met de studenten naar de karaoke geweest. Mijn zangtalent is duidelijk nog niet verbeterd :D.

Zondag 19/03 – Tu Duc Tomb, Khai Dinh Tomb & Voi Stream

Zondag ben ik met er met Yara alleen op uitgetrokken. De studenten waren te moe en hadden niet veel zin om een tour te doen.
Normaalgezien wilden we een tour boeken in een bureau, maar op straat sprak er een lieve man ons aan. Hij had een klein motortourbedrijf met 10 mensen onder hem. Bij hem konden we onze tour zelf samenstellen. Om ons te overtuigen had hij een speciaal boekje bij waarin mensen over de hele wereld in hun eigen taal een recensie hadden geschreven én er stonden ook Belgische recensies in. Hierdoor heeft hij ons kunnen overtuigen om met hem op pad te gaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Eerst en vooral zijn we gestopt bij de Tu Duc Tombe. Dit was een soort park met allerlei grote, aparte tombes. Het waren stuk voor stuk prachtige gebouwen waaraan je echt kon zien dat ze er al heel erg lang staan zonder veel renovatiewerk.

De tweede stop was de Khai Dinh Tombe. Dit was een heel ander gebouw dat de Tu Duc Tombe. Het leek meer op een paleis dan op een tombe.
Binnen in het grootste gebouw waren er prachtige muurschilderingen, versieringen, … Ondanks de drukke tekeningen straalde het gebouw rust uit.
Een weetje over de prachtige oude plafondschilderingen is dat de kunstenaar deze met zijn voeten gemaakt heeft terwijl hij op een stelling lag. Dat moet je kunnen!

Onze derde stop was Voi Stream of Elephant Stream genoemd en lag 65 km ver van Hué. Tijdens de rit zijn we ook voorbij het bekende Bach Ma National Park gereden, maar we zijn niet naar binnengegaan wegens tijdgebrek.
Na anderhalf uur rijden met de brommer kwamen we aan in Voi Stream. Dit is een plek dat echt wel de moeite waard is om te bezoeken. Je kunt er zwemmen, lekker eten, zonnen, … in de mooie natuur. Alleen is het wel spijtig dat er overal blauwe zeilen in het water liggen om bepaalde zones af te schermen. Dit verpest ook het mooie natuurbeeld.
Een beetje stijf van die lange rit zijn we ons onmiddellijk gaan omkleden om vervolgens een duik te nemen in het koude water. Heel erg fijn na een lange rit!
Hierna hebben we samen met onze chauffeurs lekkere verse kip gegeten met rijst en groeten. Zij waren ons erg dankbaar dat ze mee mochten eten met ons.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Op de terugweg zijn we nog even gestopt aan een klein en arm vissersdorpje. Onze gids vertelde hier wat over en trok nog enkele foto’s van Yara en mij.
Moe maar voldaan zijn we rond 17 uur terug aangekomen in de stadskern van Hué.
Om onze trip in schoonheid af te sluiten, zijn we nog een hapje gaan eten en een cocktail gaan drinken :D.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Om 20 uur hadden we dan een trein terug naar Tam Ky. Algoed hadden wij een bank kunnen bemachtigen, want de mensen lagen nu echt overal: in het gangpad, onder de banken, op elkaar, …
Om 1 uur ’s nachts stonden we dan (zoals verwacht) voor gesloten deuren van de guesthouse en …. natuurlijk werkte de telefoonnummers niet. De taxichauffeur was zo vriendelijk om te blijven wachten en heeft enkele telefoon gedaan. Plots kwam de bewaker opendoen. Wat een held!

Morgen begint mijn laatste stageweek al. De tijd is echt al gevlogen!

DSCN1370

Ngủ tốt & Tạm Biệt

❤ Jill

Plaats een reactie